KORECE 1 - Korece Alfabe


Korece. Ülkemizde de son zamanlarda üzerine düşülmeye başlanan bir dil oldu artık. Gerekse kültürü gerekse hayranlıkları ve müzik piyasası açısından aslında her gün duyabileceğimiz türden bir dil Korece.

Korece dil olarak çok eski dillerden değil aslında. Çok öncelerden Çin alfabesini kullanmakta olan Kore’de, zamanın kralı Kral Sejong’un isteği ile yeni alfabe hazırlatılmış ve milli alfabelerine geçiş yapmışlar. Böylece günümüze kadar gelen bu alfabe meydana gelmiş.

Aslında bakıldığında Korece, birçok Uzak Doğu diline göre daha kolay görünüyor. Japonca ya da Çince açısından düşünürsek alfabesini öğrenmek daha basit. Hem çizim açısından hem de alfabede bulunan harf sayısına bakarsak, bir gün gibi kısa bir sürede harfleri öğrenmeniz mümkün. Şimdi Kore alfabesini inceleyelim.

Kore alfabesinde, 14 sessiz ve 10 sesli harf bulunuyor.

Sessiz Harfler

G
N
D
R/L
M
B
S
NG
J
CH
K
T
P
H

Sesli Harfler

a
ya
eo
yeo
o
yo
u
yu
eu
i
ae
e

Ayrıca bu harflere ek olarak çift sesli harfler de var. Bu harflerin gösterimi de şu şekilde:

PP
JJ
DD
KK
SS

Yukarıdaki harfler, klavye üzerinde sadece bir tuşa basarak yazdırılabilmektedir. Fakat birden fazla tuşa basarak yazılan ve kelimelerde sık sık kullanılan harfler de vardır. Bu harfleri de şöyle gösteririz:

yae
ye
wa
wae
woe
wo
we
wi
ui

Bir Q klavye üzerinde, Korece harflerin yerleşim yerlerinin bilinmesi de önemlidir. Hangi tuşun hangi harfe karşılık geldiğini bilirsek bilgisayar üzerinde çalışmak daha kolay olacaktır. Yurt dışından getirtebileceğiniz sticker gibi şeylerle ya da kendi imkânlarınızla yapabileceğiniz küçük yapışkanlı kâğıtlar sayesinde kendi klavyenizi Korece bir klavyeye rahatlıkla dönüştürebilirsiniz. Q klavyede Korece harflerin yer dizilimini aşağıdaki resimde ayrıntılı olarak görebilirsiniz.





Basit Hangul Oluşturmak İçin Sesli ve Sessiz Kullanımı

Korece harfleri öğrendikten sonra hece oluşturmak aslında çok kolay. Korece bir karakter oluştururken her zaman bir sessiz ve bir sesli ile başlanır. Şimdi bir sessiz ve bir sesli ile oluşturulmuş olan örnekleri inceleyelim. 



      Yazılış Sırası

Kore alfabesinde ayakta duran ve yatay olarak gösterilen sesli harfler bulunmaktadır. Ayakta duran ünlüler, her zaman ünsüzün sağında bulunurlar. Yatay olarak gösterilen sesli harfler ise ünsüz harfin alt kısmında gösterilir.

Sol / Sağ Kombinasyonları
ga
ge
na
ne
da
de
ra
re
mame
마매
Üst / Alt Kombinasyonları
go
gu
no
nu
do
du
ro
ru
momu
모무


Bir dahaki dersimizde hecelerde geldikleri yerlere göre okunuşları değişebilen harfleri inceleyeceğiz ve basit Korece heceler üzerinde duracağız. Böylelikle basit kelimelerin yazımı kolaylıkla yapılabilir. 

Hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum.


Fighting. 화이팅!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORECE 7 - Korece Klavye

KORECE 6 - Hangul'da Batchim (받침)