KORECE 7 - Korece Klavye


Günlük hayatınızda, muhtemelen Korece’yi kağıt üzerinde yazmaktan çok telefonda kullanacaksınız. Korece öğrendiğiniz sürede elbette birçok kere alıştırma yapmak için ya da çalışırken Korece’yi yazacaksınız fakat daha çok telefonda ya da bilgisayarda sohbet programlarını ya da diğer siteleri kullanırken daha çok kullanacaksınız.

Bilgisayarınızda Korece alfabeyi kullanabilmeniz için ilk olarak bazı programları yüklemiş olmalısınız. Bilgisayarınıza gereken programları yüklemek için aşağıda vermiş olduğum siteye giderek gerekli olan talimatları uygulayabilirsiniz. Ayrıca, klavyenizin üzerine yapıştırılan, hangi harfin nerede olduğunu anlayabilmenize yarayan stickerlar alabilirsiniz.

Birinci ve İkinci Karakterleri Yazma


Korece klavye, Korece’yi yazmayı kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Tüm sessiz harfler solda, sesli harfler ise sağdadır.

Korece klavyede, bir karakter yazabilmeniz için en az iki tuşa basmış olmanız gerekmektedir. En kolay ve en karışık Korece karakter bile bir sesli ve sessiz harften oluşmaktadır. Yazdığınızda karakter ekrana yazılacak. İlk başlarda kafanız karışabilir fakat tekrar yapa yapa alışacaksınız. Bir karakteri bitirmek zorunda değilsiniz. Klavye girişi yazılımı, doğru yazdığınız sürece karakterin ne zaman sona ereceğini bilir.


Yazarken bazen üçüncü tuş vuruşu, ikinci karakterin birinci vuruşu olmasını istese de, bu harf ilk karakterin altına eklenir. Ama burada yanlış olan bir şey yok. Bir sonraki sesli harfi yazdıktan sonra ikinci karakter oluşturulmaya başlanır ve hata kendiliğinden düzelir. Bunun sebebi Korece’de Sesli-Sessiz-Sesli-Sessiz kombinasyonunun olmamasıdır.

Değişen Karakterler


Korece klavyede, “Double consonants” adı verilen çift harfler yazılırken ilk olarak kaydırma tuşuna basılması gerekmektedir ya da çift sesli harfler söz konusuysa, art arda iki sesli harf için seslilerin tamamlanması gerekecektir.

Çift Basma Örnekleri

shift + =
: Tekrar

shift + =
짜다: Tuzlu

+ =
화요일: Salı

+ =
월요일: Pazartesi

Korece Yazma Egzersizleri


Eğer elinizde Korece alfabe ile ilgili çıkartmalar ya da Korece alfabeli bir klavye yoksa bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Yapışkanlı kâğıtlara harfleri yazarak klavye üzerindeki yerlere yapıştırarak denemeler yapabilirsiniz.
Şimdi biraz Korece yazmaya çalışalım. Her tuşa basarken karakterlerin ekranda nasıl oluşturulduğuna dikkat edin. Örneklerin üzerindeki Latin harfler, klavyenizde Korece harflere basarken aslında kendi dilinizde hangi harflere bastığınızı göstermektedir.




Korece klavye ile bu şekilde yazabilirsiniz. Telefonunuzda ya da bilgisayarınızda ne kadar çok alıştırma yaparsanız yazmanız o kadar hızlanır. Bir sonraki yazımda da okunurken seste değişim görülen örnekleri göreceğiz.

Şimdiden iyi çalışmalar. ♥

Fighting. 화이팅!


Yorumlar

  1. Kore alfabesini öğrenmeye çalışıyorum, Korece 1 dersinizi göremedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar.

      https://kubranurozturk.blogspot.com/2017/02/korece-alfabe.html

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORECE 6 - Hangul'da Batchim (받침)

KORECE 1 - Korece Alfabe