KORECE 4 - K, T, P, H Ünsüzleri



Güney Kore’yi temsil eden deyimlerden bir diğeri de kiraz çiçekleri. Her sene bahar ayına girerken Kore sokaklarını, Han nehri boyunca ağaçları esir alır ve tatlı bir hava katar ortalığa. Henüz gidip görmek nasip olmasa da orada yaşayanların yaptıkları paylaşımlar sayesinde biz de o havayı biraz olsun yaşayabiliyoruz. Aslında ‘Sakura’ olarak adlandırılır ve bu ağaç meyve vermeyen bir kiraz ağacıdır.

Sadece Koreliler için değil Japonlar için de kiraz çiçeklerinin anlamı vardır. Kiraz çiçeklerinin, en güzel zamanlarında solmadan yere düşmesi yeniden doğuşu simgelemektedir.

Güzel bir bilgilendirmeden sonra Hangul’a geçebiliriz tekrardan. Bir önceki yazımda B, S, NG, J ve Ç harflerini görmüştük. Bu derste de K, T, P ve H ünsüzleri ile diğer ünlü harfleri inceleyeceğiz. 



K, T, P ve H harflerinin yazım şekli yukarıdaki gibidir. Bir önceki derste de söylediğim gibi bütün yönergeleri takip etmenize gerek yok. Eliniz nasıl alışırsa öyle yazabilirsiniz, önemli olan yazdığınız harflerin diğerleri tarafından anlaşılmasıdır. Dört ünsüz harfimizin altında da yine 5 tane ünlü harf görüyoruz. Şimdi de bu ünlü harfleri inceleyelim.

ve Arasındaki Fark

ve harflerinin ikisi de 'yen' ve 'ye' olarak telaffuz edilir. Modern Kore dilinde seste bir değişiklik yoktur. Bu iki harf de Korece kelimelerde sıkça kullanılmaktadır. Onlarca farklı yazım tarzı vardır ve doğru yazımızı öğrenmemiz gerekmektedir.

Harfinin Değişik Yazımları

harfinin bilgisayarda ve elde yazımında değişiklikler olmaktadır. Bu yazımı şöyle görebiliriz:



Hangul’da Sert ve Yumuşak Sesler

Korece’ye yeni başlandığında, , ve harflerini seslendirmede bazı sorunlar yaşayabiliriz. Aslında Koreliler de bu seslerin geçiş kısımlarını açıklamakta zorlanırlar.

harfi B olarak seslendirilir fakat P olarak da seslendirildiği durumlar bulunmaktadır.

harfi D olarak okunsa da bazı durumlarda T olarak da seslendirilebilir.

harfi aslında J ya da C olarak seslendirilir fakat CH olarak da okunduğu zamanlar vardır.

harfi de aslen G olarak bilinse de bazı kelimelerde K olarak seslendirilir.

, , , ve harfleri cümlenin başına geldiğinde daha sert seslendirilir ve P, T, CH, K olarak okuruz. Fakat bu harfler cümlenin ortasında ya da sonunda olduğunda daha yumuşak okunurlar.

Alıştırmalar

Şimdi bugün öğrendiğimiz harflerle yazabileceğimiz alıştırmalar yapalım.

Okunuşu
Korece Yazılışı


Ko




Pa


Ha


Sha


Gyeo


Wa


Gye


To


Gwa


Ryeo



Yukarıdaki örnekleri sürekli yazarsanız hem eliniz harfleri yazarken alışmış olur hem de ilerde kuracağınız cümlelere hazırlık yapmış olursunuz. Şimdi de bugüne kadar öğrendiğimiz harflerle oluşturulabilen kelimelere bakalım:

Okunuşu
Korece Yazılışı
Anlamı


Ko
Burun


Hwa
Öfke


Tada
타다
Sürmek


Pi
Kan


Segye
세계
Dünya


Pati
파티
Parti


Pica
피자
Pizza


Notı
노트
Not defteri


Yaegi
얘기
Konuşmak


Geunyeo (Kınyo)
그녀
O


Yache
야채
Sebze


Kopi
커피
Kahve


Hito
히터 
Isıtıcı



Bir dahaki dersimizde çift ünsüzleri ve diğer sessiz harfleri göreceğiz.

Şimdiden iyi çalışmalar. :)

Fighting. 화이팅!




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORECE 7 - Korece Klavye

KORECE 6 - Hangul'da Batchim (받침)

KORECE 1 - Korece Alfabe