KORECE 2 - Korece'de Okunuşu Değişen Harfler


Bugünkü yazımızda hecelerde geldikleri yerlere göre okunuşları değişebilen harfleri inceleyeceğiz.

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi Korece’de 14 sessiz ve 10 sesli harf var. Bazı durumlarda sessiz harflerin okunma şekilleri değişebiliyor. Bir kelimeye ve cümleye doğru anlamı verebilmek için de bu okunuşa dikkat etmek gerekiyor.

harfini G ya da K olarak okuruz. Eğer harfi kelimenin başında yazılmışsa bunu daha çok K olarak seslendiririz, fakat harfi kelimenin ortasında ise G olarak seslendiririz.

고구마 kelimesi ‘Tatlı patates’ anlamına gelmektedir ve okunuşu ‘Koguma’ şeklindedir. Burada da görüldüğü gibi başta olduğunda K olarak seslendirdik ve ortada olduğu zamanda G olarak seslendirdik.

Korece’de geldiği yere göre okunuşu değişebilen diğer bir harf de harfidir. Bu harf geldiği yere göre R ya da L olarak seslendirilir. harfi cümlenin başındaysa bunu R olarak okuruz, fakat ortadaysa daha çok L şeklinde seslendirilir.

레벨 kelimesinin Türkçe çevirisi seviyedir ve ‘Rebel’ olarak okunmaktadır. Görüldüğü gibi harfi başa geldiğinde R, ortaya geldiğinde ise L olarak seslendirilmektedir.

Korece Yazma Çalışması

Türkçe Okunuş
Korece Yazılış







ga







na







no







da







do







reo







ru







mae







mo







meo







ma








Korece alfabeyi daha iyi tanıyabilmek için çok fazla egzersiz yapmak gerekmektedir. Bu yüzden elinizden geldiğinde Korece alfabe ile kelimeler yazarak, harfleri ezberlemeye çalışın. Yukarıdaki tablodaki kısa alıştırmalar ile harfleri tanımanızı artırabilir ve Korece yazmanızı hızlandırabilirsiniz.

Korece Kelimeler

Bir önceki alıştırma sayesinde Korece harfleri kullanarak birçok hece üretebileceğimizi gördük. Siz de alıştırma yapmak açısından alfabedeki sessiz ve sesli harfleri kullanarak heceler üretebilir ve yazma denemeleri yapabilirsiniz. Şimdi biraz da kolayca yazabileceğimiz Korece kelimelere bakalım.

Türkçe Çevirisi
Korece Yazılışı
Okunuşu



Köpek
Gae



Her şey

Da



Mobilya
가구

Kagu



Ülke
나라

Nala



Şarkı
노래

Nolae



Kim
누구

Nugu



Kesme Tahtası
도마

Doma



Kum
모래

Molae



Görgü
매너

Maeneo



Herkes
모두
Modu



Abla
누나
Nuna



Tatlı Patates
고구마
Koguma




Korece’yi bazen klavyenizde kullanmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden online olarak birçok site Korece yazma konusunda hizmet vermektedir. Ben klavyede yazmakta zorlandığımda Branah Korean Keyboard adındaki siteyi kullanıyorum. Ara yüzü ve sunduğu hizmetler açısından oldukça kullanışlı. Korece harflerle yazma alıştırması yapmak istediğinizde bu siteyi kullanabilirsiniz.

Bir dahaki dersimizde alfabedeki diğer sessiz harfler ile heceler ve kelimeler oluşturmayı göreceğiz. Çalışmalarınızda başarılar.☺


Fighting. 화이팅!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORECE 7 - Korece Klavye

KORECE 6 - Hangul'da Batchim (받침)

KORECE 1 - Korece Alfabe