KORECE 5 - Çift Sessizler



Her ülkenin ya da her yörenin olduğu gibi Kore’nin de kendine özgü kıyafetleri var. Hanbok (한복) ismi verdikleri bu kıyafetin cepleri yoktur ve sade çizgilerle bezenmiştir. Eski zamanlarda günlük giysi olarak kullanılsa da günümüzde özel günlerde, düğünlerde, cenazelerde kullanılan bir kıyafet olmuştur.

Kore kültürü ile ilgili bilgilendirmemizden sonra dersimize geçelim. Bu haftaki Korece dersimizde çift sessizleri ve sesli harflerin birleştirilmesi ile oluşan sesleri göreceğiz. Korece’de çift sessizler PP, JJ, DD, KK ve SS harflerinden oluşur. Aslında yazılışları çok kolaydır. Aynı harfi yan yana iki defa, birleşik olarak yazmanız yeterlidir. Çift sessizleri aşağıda görebilirsiniz.


Yazılışları yine kendi eliniz nasıl alıştıysa o tarzda yazabilirsiniz. Bilgisayar yazımları daha belirgin olsa da el yazısı ile yazdığınızda keskin yerler daha az belirgin olur. Bu yüzden okumak zorlaşabilir, ama ne kadar çok alıştırma yaparsanız kelimeyi okumanız o kadar kolay olur.

Şimdi de birden fazla sesli harfin birleşimi ile oluşan sesli harfleri inceleyelim.

Wae harfinde görüldüğü gibi ilk hangi harfi yazacağınız da belirtilmiştir. Buna göre ilk harfi, daha sonra da harfi yazılır ve okunuşu ‘Wae’ olur. Diğer harflerde de bu sıralamaları kolaylıkla görebilirsiniz.

Çift Sesliler

Çift sesliler, daha önceden öğrendiğimiz sesli harflerinin ikisini yazarak yapılmaktadır. Bunlar, sol sesliden sağ sesliye doğru yazılır. Tek başlarına yazıldığında “null” yani karakterini gerektiren sesliler gibidir. Bu örnekleri aşağıda görebilirsiniz:



, ve farklı yazılışlara sahip olsalar da hepsi de ‘Wae’ olarak okunmaktadır. Yavaş yavaş söylendiği zaman çift sesli sesin ilk bölümünü farklı seslendirebilirler fakat konuşma dilinde ses farkını duymazsınız.

ve Arasındaki Ses Farkı

ve sesleri Korece’de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yazılışları benzer şekilde olsa da, İngilizcedeki ‘Way’ kelimesinin okunuşu gibi telaffuz edilir. ise İngilizcedeki ‘We’ kelimesi gibi telaffuz edilmektedir.


ve Arasındaki Ses Farkı

ve seslerini telaffuz etmek zordur, çünkü ses olarak bu iki harf oldukça yakındır. Bu iki karakterin ses değişimi ve arasındaki ses değişikliğine benzer. Her iki ses de ‘moon’ kelimesini okuduğunuzdaki çıkan ‘uu’ sesi ile başlar ve sonra da ‘clean’ kelimesini okurken çıkardığınız ‘i’ olarak devam eder. İkisinin okunuşu arasındaki tek fark ‘uu’ kısmını söylediğinizde ağzınızın aldığı şekildir.


Çift Sesli Sesler ve Diğer Sesler

(b / p), (j / ch), (d / t), (g / k) sesleri sert ve yumuşak bir sese sahiptir. Çift sessizler (,,,, ), diğer sessizlere göre daha enerjili bir şekilde seslendirilir. Okunuş sırasında tuttuğunuzun havayı ağzınıza geri itersiniz, sonra da basıncın oluşması için hafifçe durdurursunuz. Böylece doğru bir şekilde çift sessizleri seslendirebilirsiniz.

Alıştırmalar

Şimdi bu derste öğrendiklerimiz harflerle heceler oluşturalım ve yazma denemeleri yapalım.

Okunuş
Korece Yazılış


Sshi


We


Ddo


Ggeu (Ggı)


Ui


Jja


Dwae


Gwi


Noe


Wo


Ppa



Ayrıca bu zamana kadar öğrendiğimiz harfler ve hecelerle birçok kelime yazabiliriz. Şimdi de bu derste öğrendiklerimizle birlikte yazabileceğimiz kelimelere bakalım.

Türkçe Anlamı
Korece Yazılış
Okunuş


Kulak
Gwi


Tekrar
Tto


Aile (Mr. Mrs gibi)
Shi


Arka
Dwi


Beyin
Noe


Ne?
Mwo


Tuzlu
Jjada


Dış
Oebu


Çıkarma
Ppaegi


Kuyruk
Kkoli


Anlam
Uimi


Pozisyon
Wichi


Yörünge
Gwedo


Domuz
Dwaeji


Patlayıcı
Jiloe


Çöp
Sseulegi (Ssıregi)



Artık öğreneceğimiz bir harf kalmadığı için ilerleyen derslerimizde cümle oluşturmaya ve fiilleri tanımaya başlayacağız.

Hepinize şimdiden başarılar diliyorum. :)

Fighting. 화이팅!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORECE 7 - Korece Klavye

KORECE 6 - Hangul'da Batchim (받침)

KORECE 1 - Korece Alfabe