13 Reasons Why Dizisi



Diziyi neredeyse az önce bitirdim ve ilk bölümünden son bölüme kadar heyecan dolu nadir dizilerden birisiydi gerçekten de. Aslında başla izlemeyecektim çünkü her zaman çekilen “teenage” dizilerinden birisi sanıyordum ama sonra fragmanını izledim ve direk indirmeye başladım diziyi. Eğer IMDB puanına göre dizi ya da film izlerim ben diyorsanız o zaman kesinlikle izlemelisiniz, zira 9.0 gibi yüksek bir puanla IMDB listelerinde 13 Reasons Why.

Netflix’i muhtemelen duymuşsunuzdur. Yaklaşık 160 ülkede üyeliği bulunan bu site ya da uygulama sayesinde belirli bir ücret karşılığında dizi, film, belgesel ve daha fazlasını izleme imkânına sahip oluyorsunuz. 13 Reasons Why dizisi de Netflix için çekilen dizilerden birisi. Ama tek özelliği bu değil, ayrıca Netflix’te yayınlanan diziler arasında en popüler olanı da diyebiliriz.



13 Reasons Why aslında bir kitaptan uyarlama. Türkçe'ye “Ölmek İçin 13 Sebep” olarak çevrilen kitabın yazarı Jay Asher. Belki adını çok duyduğumuz bir yazar değil fakat bundan sonra muhtemelen sıklıkla duyacağız. Kitap Türkçe’ye sanırım 2007 yılında çevrilmiş. Dizinin diğer bir özelliği de arka planında önemli kişilerin yer alması, Selena Gomez gibi. Açıklanana göre kitabı okumuş olan Gomez, annesi ile birlikte Anonymous Content’e gidiyor ve uyarlanmanın yapılıp yapılamayacağını soruyor. 13 Reasons Why dizisinin de temelleri bu şekilde atılmış oluyor. 13 Reasons Why, başta film olarak düşünülse de daha sonra dizisinin çekilmesine karar veriliyor.

13 Reasons Why dizisinin konusu aslında genç bir lise öğrencisinin intiharının nedenleri ve bu kapsamda gelişen olaylar olarak verilebilir. Yayınlanan birinci sezon ise 13 bölümden oluşuyor, 2. Sezonun olup olmayacağı ise belli değil. Çünkü yazar da henüz ikinci kitap yazmamış. Umarım biran önce yazmaya karar verir, çünkü ilerde karakterlere ne olacağını merak etmeden duramıyorum.



Dizinin başkarakteri 17 yaşındaki lise öğrencisi, Katherine Langford tarafından canlandırılan Hannah Baker. Diğer başrol ise Dylan Minnette tarafından canlandırılan Clay Jensen. Dizi boyunca Clay’in yüzündeki masumluğa hayran kalmadan edemiyorsunuz. O kadar temiz yüzlü ki nasıl olur da böyle olabilir diyor insan. Aslında Dylan Minnette, Logan Lerman'a benzerliği ile ünlü de diyebiliriz. Hatta 1 Nisan şakası olarak "Alright, April Fools; I AM Logan Lerman." diye tweet bile atmıştı.



Dizinin ilk bölümünde Clay Jensen kapısının önünde inde kasetlerin olduğu bir kutu buluyor ve olaylar böyle başlıyor. Kutunun içerisinde 1’den 13’e kadar numaralandırılmış toplam 7 kaset var. Clay ilk kaseti dinlemeye başladığında olayların böyle karışabileceğini nasıl bilebilirdi ki? Kasetlerin kimden geldiğini bilmese de ilk dinlemesinin ardından anlıyor.

Ben Hannah,
Hannah Baker
Bu kaseti dinlediğin cihazın ayarlarıyla oynama.
Bu benim, capcanlı ve stereo karşındayım.
Ne bir geri dönüş vaadi, ne bir talep ve bu kez kesinlikle rica da yok.
Atıştırmalığını al, yerine yerleş.
Çünkü birazdan sana hayat hikâyemi anlatacağım.
Daha doğrusu hayatımın neden sona erdiğini.
Bu kaseti dinliyorsan, ölüm nedenlerimden biri sensin.
Hangi kasette hikayeye dâhil olduğunu söylemeyeceğim.
Ama korkma, bu küçük, sevimli kutu eline geçtiyse adın bir yerde karşına çıkacaktır. Buna söz veriyorum.

İlk kaset bu sözlerle başlıyor. Hannah başından geçen ve intihar etmesine neden olan tüm olayları bu kasetlerde anlatıyor. Her kasetin bir yüzü bir kişi için ayrılmış ve Clay’e sıra gelene kadar diğerleri çoktan kaseti dinlemiş oluyor. Clay, Hannah’ın başına neler geldiğine dair fikri olmasa da dinlemeye başlıyor ve böylece kuytu köşede kalmış olan sırlar da bir bir gün yüzüne çıkıyor. İşin kötüsü ise, Clay’den önce kasetlerde yer alanlar ve kendi kasetlerini dinlemiş olanların da boş durmaması. Onlar da kasetlerin açığa çıkmaması ve bu olayın kapanması için bir şeyler yapıyor.

Hannah’nın ailesi ise okulu kızların başına gelenlerden dolayı dava ediyor ve bu davada okulun avukatlığını da Clay’in annesi üstleniyor. Dizi sizi sürekli geçmiş ve bugün arasında götürüp getiriyor. Bir bakıyorsunuz şu anı izlerken, diğer yandan Hannah geliyor ve aslında geçmişte olduğunuzu anlıyorsunuz. Böylece an ve an Hannah’nın neler yaşadığını izliyoruz…



13 Reasons Why dizisi aslında basit bir gençlik dizisi olarak görülmemeli. Hem psikolojik açıdan hem de hayatta bazen neyin doğru neyin yanlış olduğunu karar veremememiz açısından bize çok ders verdiği kesin. Olaylar, sadece bir kişinin duygularının üzerinden değil de tüm karakterlerin üzerinden işlenebildiği için belki de bu etkiyi verdi bana. Ama kesinlikle izlenilmeye değer.

Diziyi izlerken sabırlı olmalısınız. Çünkü bir bölümde bütün olaylar bitmiyor, Clay’in kendi kasetine gelmesi bile uzun sürüyor, çünkü kendisi de bu olayların ağırlığını kaldıramadığını hissediyor bir süre sonra. Ama dinlemeyi bitirdiğinde asıl olaylar gerçekleşiyor.

Oyunculuklar da oldukça iyi. Eğer dizilere aşina değilseniz bütün yüzler size yeni gelebilir ama eski oyuncular da yer alıyor. Başrollerin yanında kasetlerin içinde yer alan oyuncular da oyunculuklarının hakkını vermiş. Muhtemelen bundan sonra daha birçok iyi projede yer alırlar.  

Dizinin fragmanını aşağıdan izleyebilirsiniz.



Dizinin konusu ve oyuncuları olduğu gibi müzikleri de unutulmayacak cinsten. Bütün şarkılar ayrı bir şaheser gibi söylenmiş. Selena Gomez bir yandan yapımcılığını üstlenirken diğer bir yandan dizi için şarkı bile yapmış. Aşağıdaki linkte dizinin müziklerini dinleyebilirsiniz:


13 Reasons Why dizisi bu şekilde. Birbirinden farklı karakterlerin ve sır perdesinin yer aldığı bu diziyi izlenecekler listenize eklemeniz dileği ile.

Bu yazıyı okuduğun cihazın ayarları ile oynama.
Bu benim, capcanlı ve stereo karşındayım.


Yorumlar

  1. watch32
    - Strong and emotive drama series which are describing the dark side of a life at high school and everything about it. Early episodes will drag you into the story really fast, but midseries will bore you a little by the slow story telling. However the 4-5 last episodes will pay off your waiting and the story will get so intense and real it will make you think about it even after end of a credit scenes. Music selection is making it perfect.
    See more:
    watch swiss army man online free
    sicario putlocker
    putlockers super troopers
    american honey putlocker

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORECE 7 - Korece Klavye

KORECE 6 - Hangul'da Batchim (받침)

KORECE 1 - Korece Alfabe