KORECE 3 - Korece'deki Diğer Ünsüz Harfler ve Okunuşları



Yukarıdaki fotoğraf Güney Kore'nin en gelişmiş şehirlerinden birisi olan Busan'a ait. Ayrıca aynı zamanda Güney Kore'nin ikinci büyük şehri. Gerek meraktan dolayı gerekse izlediğiniz dizilerden dolayı Busan'ı çoğu kişi biliyordur. Kiraz çiçekleriyle sarılmış bu ülkenin aynı güzellikteki bu kentinden sonra şimdi de bugünkü dersimize geçelim. ♥

Bir önceki yazımızda kelimede geldiği yere göre okunuşu değişebilen harfleri görmüş ve onlarla ilgili örnek kelimeler yazmıştık. Bu dersimizde de alfabedeki diğer ünsüz harfleri inceleyeceğiz.


Yukarıdaki resimde B, S, NG, J ve Ç harflerinin yazılışları gösterilmiştir. Aslında kağıt üzerinde yazarken bu kadar uzun yönergeleri izlemenize gerek yok, bizdeki harfler gibi herkesin kendine göre yazma yöntemleri bulunuyor. Siz de harfleri yazdıkça eliniz buna alışacak ve daha rahat bir şekilde yazmaya başlayacaksınız.

Hangul’u ilk öğrendiğiniz sıralarda, bazı karakterlerin yazılırken nasıl değiştiğine dair kafanız karışabilir. Şimdi ve harflerinin yazılış sırasında nasıl değiştiklerini inceleyelim. Bilgisayarda yazarken kesim yerleri daha çok belli olurken elle kâğıt üzerinde yazdığımızda kesim yerleri daha kıvrımlı gözüküyor ve bu da yazma şeklini daha kolaylaştırıyor. Siz de alıştırmalar yaptıkça bir süre sonra kendi yazma stilinizi bulacaksınız.

  
’nin Farklı Sesleri

normalde S gibi okunmaktadır. Fakat bazı Hangul harfleri ile birleştirildiğinde okunuşunda değişiklikler olabiliyor ve “SH” yani “Ş” sesine dönüşebiliyor. Şimdi örneklerle  harfinin S gibi okunduğu durumlara bakalım.

Korece Yazılışı
Okunuşu
Sae
Sa
Se
Seo
Su
So
Seu (Sı)

Şimdi de önüne gelen Hangul harflerine göre, harfinin Ş (SH) olarak okunduğu durumlara örnekler verelim:

Korece Yazılışı
Okunuşu
Sheo
Shi
Sha
Sho
Shu

İlerleyen derslerde Korece kelimelerinin okunuşlarını gördükçe bu örnekleri daha iyi anlayacağız.

and Arasındaki Fark

Modern Kore’de ve arasında ses farkı yoktur. Bazı kelimeler, sözcüğün köklerine dayalı olarak bu iki harften birisini kullanır. Dilimizde de olduğu gibi, Korece’de bazı kelimelerin nasıl hecelendiğini öğrenmeniz bu konuda yeterlidir.

Alıştırmalar

Şimdi de öğrendiğimiz hecelerle ve harflerle alakalı birkaç alıştırma yapalım. Siz de evde bu sayfayı yazıcıdan çıktı olarak alarak ya da kendiniz kâğıda yazarak alıştırmaları yapabilirsiniz.

Türkçe Okunuşu
Korece Yazılışı



Beu (Bı)



Bi



Se



Ji



Byo



Yo



A



Shi (Şi)



Shu (Şu)



Chae (Çe)



Jeo





Bir sonraki dersimizde K, T, P, H ünsüzlerini ve diğer ünlü harfleri göreceğiz. 

Şimdiden hepinize çalışmalarınızda başarılar. ☺

Fighting. 화이팅!

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORECE 7 - Korece Klavye

KORECE 6 - Hangul'da Batchim (받침)

KORECE 1 - Korece Alfabe